Tilastoja julkaistuista kirjoista ja äänitteistä: Suomen kansallisbibliografia 2023

Kansalliskirjasto on julkaissut tilaston viime vuoden julkaistuista kirjoista ja äänitteistä. En referoi koko raporttia tähän, koska se on jo valmiiksi melko tiivis paketti. Sen voi käydä katsastamassa alla olevasta linkistä:
Linkki suoraan raporttiin (pdf, 8.66Mt)

Pari huomiota kuitenkin: julkaistun kaunokirjallisuuden määrä on jatkuvassa kasvussa, vaikka samaan aikaan aktiivisten lukijoiden ja kirjakauppojen määrä on jatkuvassa laskussa. Romaanien (sis. lastenkirjat) määrä on noussut 2000-luvulla n. 1500:sta yli 2200:an. Jopa runokirjoja julkaistaan 400–500 kpl vuosittain.

Huippu julkaistujen runokirjojen kohdalla oli 2017–2019, jolloin muutama firma kampanjoi ahkerasti omakustannerunoilijoille (ks. myös kirjoitukseni omakustanteista). Reilut tuhat uutta runokirjaa on aika reilu määrä runouden lukijoihin nähden.

Pian kirjoittajia on enemmän kuin lukijoita.

Kiinnostuneille myös kirjoitukseni Spotifyn suoratoistotilastoista.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *