Totuus on edelleen tuolla ulkona

Katsomme avokin kanssa läpi Salaisten kansioiden (X-files) jaksoja, eli bingetämme, kuten nykyään sanotaan. Kun aikoinaan sarjaa esitettiin televisiossa, en katsonut sitä mitenkään uskollisesti, vaan jakson silloin tällöin kun osuin tv:n ääreen (Outer limits oli minusta paljon jännempi), vaikka kukaan lapsuutensa 90-luvulla viettänyt tietenkään välttynyt siltä. Kuten tiedetään, sarja on kokoelma urbaaneja legendoja ja salaliittoteorioita, joiden mysteerejä FBI-agentit Fox Mulder (David Duchovny) ja Dana Scully (Gillian Anderson) yrittävät selvittää. Sarja koostuu yksittäisistä toisiinsa liittymättömistä jaksoista (series) ja jaksoista (serial), jotka vievät eteenpäin metajuonta, jonka mukaan Yhdysvaltain hallinnon taustalla on salaliitto, joka piilottelee totuutta maan ulkopuolisesta elämästä ja vähän kaikesta muustakin.

Salaiset kansiot oli meille 90-luvun sukupolvelle kulttisarja, joka popularisoi salaliittoteoriat, joihin puoliksi leikillään ehkä uskottiinkin. Ehkä ufoja oli olemassa ja ehkä niiden salassa pitämiseksi oli olemassa salaliitto. I want to believe. Tätä lisäsi vielä se omanlaisensa anti-amerikkalaisuus, jota ehkä Voima-lehden tyyppinen vasemmistolaisuus ruokki. Oli helppoa uskoa, että Yhdysvaltain hallituksen taustalla oli pahiksia, joilla oli paljon salattavaa.

Se oli kuitenkin suhteellisen viatonta ja epäpoliittista. Suurin osa näistä jutuista oli silloin vielä lehtien ”hullu maailma” -palstalla. Olihan silloinkin toki Luonnonlain puolue, eli ”joogalentäjät”, mutta sekin oli marginaalinen ilmiö, jolle naureskeltiin. Nykyisin tuntuu, että liian moni ottaa salaliittoteoriat liian vakavasti ja mukana on ääriliikkeitä ja tiettyä kyynistä vallantavoittelua. Salaliittoteoriat ovat lakanneet olemasta hupia.

Ja siellähän se kaikki on: ”deep-state” ja ketjupolttavat, näkymättömät miehet varjoissa, jotka vetelevät naruista ja järjestävät poliittisia murhia ja laittavat lds:tä juomaveteen ja piilottelevat humanoideja pakastelokeroissa. Ufot ovat korvautuneet muunlaisella huuhaalla (pieniä vihreitä miehiä nähdään takapihoilla nykyään harvemmin, kun ihmisillä on monen megapikselin digikamera aina kännykässään käden ulottuvilla), mutta muuten henki on sama.

Miksi Salaisten kansioiden kaltainen sarja nousi suosioon juuri 90-luvulla? Olihan ufoja ja yliluonnollista käsitelty populaarikulttuurissa aikaisemminkin. Kylmä sota oli vasta päättynyt ja sen aikana valtiot aivan oikeastikin salasivat asioita kansalaisiltaan. Varsinkin Itä-Euroopassa salaliittoteoriat ovat olleet suosittuja: jos sinusta tuntuu, että hallitus juonittelee sinua vastaan ja että puhelintasi kuunnellaan, saattaa se johtua siitä, että niin tapahtuu. Jos valtio-omisteisissa tiedotusvälineissä on pelkkää propagandaa, kuulopuheet ovat luotettavampi tietolähde. Ehkä 90-luvun poliittisen suojasään aikana näistä asioista tuli nimenomaan viihdettä, jossa oli kuitenkin sellainen pieni kulma, että niihin saattoi ”uskoa”. Internet oli vasta yleistynyt ja siellä levisi kaikkea ”pomminrakennusohjeista” ufojuttuihin ja niihin suhtauduttiin huvittuneisuudella.

Mielenkiintoinen jakso tältä kantilta on Kaddish (4:nnen kauden 15. jakso), joka käsittelee antisemitismiä. Antisemitismiä on sanottu maailman vanhimmaksi salaliitoksi. Jaksossa rasistista propagandaa levittävät uusnatsit surmaavat juutalaisen miehen ja tämä palaa kostamaan Golemin hahmossa. Juuri antisemitismin kaltaiset väkivaltaiset ja pahantahtoiset salaliittoteoriat ovat niitä vastenmielisimpiä verrattuna viattomiin netistä luettuihin juoruihin, joihin kukaan ei aivan tosissaan usko.

Toinen jakso, joka liittyy tämän blogin teemoihin, on Kill Switch (5:nnen kauden yhdestoista jakso), jossa tekoäly saavuttaa itsetietoisuuden. Nyt kun katsoin jakson tiedot Wikipediasta, huomasin vasta, että jaksoa olivat kirjoittamassa William Gibson and Tom Maddox (tämä on varmaan asia, joka olisi kuulunut yleistietoon). Jaksossa onkin paljon Gibsonilta tuttuja teemoja, kuten virtuaalitodellisuus ja punk-henkinen hakkerityttö. Jakso on hengeltään aika ysäri, mutta tekoälyyn liitetyt myytit ovat edelleen samanlaisia kuin silloinkin.

Kuulemma Disney on aikeissa aloittaa sarjan uudestaan. Toimiiko Salaisten kansioiden kaltainen sarja enää maailmassa, jossa salaliittoteorioihin suhtaudutaan niin eri tavalla?

LISÄYS 4.3.

Niin, ja Ultra-lehteä luettiin myös. Näköjään nettisivujen (joissa on aika vahvat ysärivibat niissäkin) mukaan ilmestyy vieläkin ja uusimmassa numerossa kerrotaan mm. Dalai Laman kissasta.

Lehden perusti Tapani Kuningas vuonna 1972 nimellä Ufoaika (olihan ufojuttuja tosiaan ollut jo ennen Salaisia kansioita). Luin Kuninkaan jonkun ufo-kirjan aikoinaan, olisikohan ollut Ufoja Suomen taivaalla, joka oli tietenkin hurjan jännnä. Yksityiskohtana siitä jäi mieleen, että tilastollisesti ufo-havainnot ovat yleisimmillään perjantain ja lauantain välisenä yönä n. kello 3:n jälkeen.

Muistan korona-pandemian aikaan vilkaisseeni viimeksi julkaisun kotisivuja olin iloinen, että he eivät olleet lähteneet denialismin ja rokotevastaisuuden kelkkaan. Muutenkin lehti näyttää edustavan sitä vanhan koulukunnan huuhaata. En olisi uskonut, että koskaan tulisin sanomaan tätä, mutta nykyaikana jopa Ultra-lehti vaikuttaa suhteellisen tervejärkiseltä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *