Tämä päivitys on lyhyt, lievästi turhautunut kommentti ”tekoälytaiteeseen” liittyen. Yhtä lailla kuin tekoälyä käyttävät tekstimallit (LLM) suoltavat tyhjänpäiväistä bulkkia, hehkuttavat niiden käyttäjät miten tekoäly tulee korvaamaan ihmiset kirjailijoina ja taiteilijoina. Kehitys nähdään determistisenä ja sen kritisoijat naiiveina.
Yhtä hyvin voisi kysyä, miksi haarukkatrukki ei ole painonnoston maailmanmestari. Ovathan teollisuusrobotit ja hydrauliset nostimet ylittäneet ihmisen fyysiset kyvyt jo kauan sitten.
En seuraa urheilua, mutta ymmärrän, että jalkapallon idea ei ole tehdä mahdollisimman paljon maaleja. Muutenhan kannattaisi pelin sääntöjä muuttaa niin, että pelaajat potkisivat palloa kahden metrin päästä verkkoihin ilman maalivahtia. Tai mikä parempi, se voitaisiin korvata liukuhihnalla ja männällä, joka loputtomasti pukkisi palloa maaliin (mitähän Baumol tästä miettisi). Luulenpa vain, että tämän jälkeen lajilla ei olisi enää katsojia. Jalkapallopelin ideaa ei edes tarvitse määritellä ymmärtääkseen, että kiinnostus syntyy jostain muusta.
Samalla tavalla taiteen ja kirjallisuuden idea on jossain muualla kuin siiinä, että meillä on tietokoneohjelma, joka suoltaa bulkkia loputtomasti. Aikoinaan, kun syntetisaattorit tulivat musiikkiin, pelättiin että ne korvaavat oikeat muusikot. Niin ei kuitenkaan käynyt, vaan niistä päivistä studiotekniikan kehittyessä musiikin kysyntä ja sitä kautta muusikoiden työt lisääntyivät. En väitä, etteikö tekoäly voisi olla taiteilijan työkalu.
Jos joku väittää teknologian ylivertaisuuteen vedoten tietokoneohjelmien korvaavan ihmiset kirjoittajina ja taiteilijoina, ei ole ymmärtänyt taiteen ideaa. Yhtä hyvin voi jankata haarukkatrukin ylivertaisista fyysisistä voimista.
Joo joo. Sitä värkätään jos jonniinmoista ja toinen toistaan nerokkaampaa laajaa kielimallia (LLM) suoltamaan tuota bulkkia. Ja vieläkään ei löydy kunnon kattavaa/tyhjentävää vastausta sille, mitä se älykkyys oikein on. Tämä asian tilahan tietysti kuvaa lähinnä AI:n kehittäjien älyä!