Lihansyönti ja rationalismi

Jutta Sarhimaa kirjoittaa Helsingin sanomien mielipidekolumnissaan Peter Singerin kirjasta Oikeutta eläimille ja pohtii rationaalisuuden suhdetta moraaliin ja siihen, miksi kaikesta huolimatta ihmiset eivät ole lopettaneet lihansyöntiä:

[..]Singer on valistuksen perillinen. Hän uskoi vahvasti, että kun ihmisillä on oikea tieto, he myös toimivat oikein, koska ihminen on rationaalinen.

Ongelma on siinä, että vaikka ihminen on ainakin näennäisesti rationaalinen, ei ”tunnetta” ja ”järkeä” voi erottaa toisistaan. Ilman tunnetta ei ole motivaatiota toimia toisin. En usko, että kukaan aikuinen ihminen tietämätön eläinten kärsimyksistä ja siitä, että lopettamalla lihansyönnin vähentäisi eläinten kärsimyksiä. Kyse on siitä, että se ei hetkauta tunteen tasolla.

Kaupungistuneessa teollisuusyhteiskunnassa voi elää koko elämänsä näkemättä maatalouseläintä, sellaisen teurastuksesta puhumattakaan. Joku kertoi tuttavaperheen lapsen kysyneen ”miksi possun jauhelihaa kutsutaan possun jauhelihaksi” ja kun tämä oli kertonut, oli perheen äiti suuttunut. Olen miettinyt, pitäisikö koululais- ja päiväkotiryhmät viedä luokkaretkelle teurastamolle katsomaan, mistä possun jauheliha tehdään, ja millainen vaikutus tällä olisi lihansyöntiin.

Tuskin suurtakaan, sillä onhan maataloissa aikoinaan teurastettu eläimiä, jos ei nyt ihan lasten silmien alla, niin tietäen kuitenkin, ja eettisistä syistä lihansyönnistä kasvissyöjäksi on siirrytty oikeastaan vasta Singerin päivistä lähtien (käytännön syistä taas lihaa ei ollut koskaan yhtä paljon lautasella kuin nykypäivänä). Ehkä ”ennen vanhaan” vain oltiin karskimpia elämän realiteettien edessä. Nykypäivän nynnyyntyminen voi olla hyväkin asia.

Tästä huolimatta lihansyönti kuuluu siihen kategoriaan, jota yritin kuvata ”moraalisten valintojen abstraktisuudella”. Moraalisten valintojen materiaaliset ulottuvuudet on viety meistä niin kauas, että valinnoista tulee makuasioita ja oman identiteetin rakennuspalikoita. Veganismi on elämäntapa pikemminkin kuin kytköksissä konkreettisten eläinten hyvinvointiin. Tämä ei tee siitä vähemmän tärkeää, mutta selittää miksi jotkut ihmiset eivät halua lopettaa lihansyöntiä: sekin on elämäntapa. En usko, että ihmiset valitsevat elämäntapaa rationaalisella päätöksellä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *