Salaliittoteoriatutkimuksen satoa

Eilen kirjoitin salaliittoteorioiden uusista poliittisista spektreistä. Turun yliopiston FINSCI-hankkeen tekemän salaliittoteoriatutkimuksen valossa moni asia vaatii kuitenkin vielä pohdintaa.

Kyselyssä selvitettiin suhtautumista 63 erilaiseen salaliittoteoriaväitteeseen. Vastaajia pyydettiin arvioimaan, ovatko he kuulleet väitteen aiemmin (kyllä/ei) sekä kuinka samaa mieltä he väitteen kanssa ovat. Syyskuussa 2021 postiettuun kyselyyn vastasi yhteensä 1 132 henkilöä. Vaikka kyselyssä käytettiin perinteistä seitsenportaista asteikkoa, tuloksissa ne yhtenäistetiin, jolloin väitteet saivat kenties ylimääräistä painoarvoa.

Salaliittoilijat itse ovat ainakin Facebookissa luonnollisesti raivostuneet uutisoinnista, kenties lukematta otsikkoa pidemmälle. Heidän mukaansa tässä taas valtamedia valehtelee. Siitä taas en ole varma, minkä suhteen valtamedia valehtelee uutisoidessaan, että ihmiset uskovat näihin asioihin. Onko siis totuus valheen takana heidän mukaansa, että ihmiset eivät usko?

Seuraavassa käyn muutamia väitteitä läpi. Ensimmäinen numero on järjestysnumero väitteiden suositummuudessa ja toinen numero on prosenttiosuus, joka vastaajista sanoo uskovansa väitteeseen ”ainakin vähän”.

1. 38,4% Lee Harvey Oswald ei toiminut yksin John F. Kennedyn salamurhassa.

Tämän täytyy olla jokin sukupolvikysymys. Itselleni melkein 20 vuotta ennen syntymääni tapahtunut salamurha ei merkitse oikeastaan mitään. Toisaalta, se on ehtinyt amerikkalaisen populaarikulttuurin myötä niin laajalle, että varmasti kaikki ovat siitä joskus kuulleet. Toisaalta myös sen merkityksettömyys tarkoittaa, että sitä ei toisaalta tee mieli kiistääkään. Ei tunnu mitenkään mahdottomalta uskoa väitettä, että Oswald ei olisi toiminut yksin. En kerta kaikkiaan tiedä eikä oikeastaan kiinnostakaan.

3. 29,8% Tietokoneyritykset julkaisevat tarkoituksellisesti ohjelmia, joissa on virheitä, jotta voivat myydä niihin päivityksiä.

Harvoin juuri tietokoneohjelmien päivityksistä tulee maksettua ja kotona käytän ilmaista Open Officea. Windows tietenkin tulee joka uuden koneen kohdalla päivitettyä (kasista kymppiin se taisi päivittää itse itsensä ilman lupaa), mutta onhan se selvää, että Windows XP ei tue nykyisiä laitteita.

Microsoft Officen kohdalla on outoa, että tekstinkäsittely, joka ei ole olennaisesti Gutenbergin päivistä idealtaan muuttunut, vaatii uuden version parin vuoden välein. Työelämässä ihmiset haluavat käyttää uusimpia ohjelmia, ja varsinkin Officen .docx-tiedostot tuottavat päänvaivaa, jos niitä haluaa muokata muilla ohjelmilla. Onko tämä sitten tarkoituksellista vai piittaamattomuutta?

Onhan se selvää, että Microsoft haluaa joka vuosi tuoda markkinoille uuden tuotteen ja saada sitä myytyä. Mutta missä vaiheessa kapitalismin perusidea muuttuu salaliitoksi?

5. 24,1% Koronavirus (SARS-CoV-2) kehitettiin alun perin laboratoriossa.

Joka neljäs uskoo tähän, mitä helvettiä? Koronasalaliitot ovat aikamme Area 51, mutta en uskonut niillä olevan tällaista laajuutta. Joka neljäs suomalainen uskoo jotain tällaista.

Viruksia tulee ja menee ilman laboratorioitakin. Joka talvi flunssa-aalto pyyhkäisee mantereen läpi suunnilleen samasta suunnasta. Covid19 on samaa perhettä näiden muiden korona-virusten kanssa, tämä nyt vain sattui olemaan sellainen, jossa marginaalisti suurempi tappavuus yhdistyi marginaalisesti helpompaan leviävyyteen, joka kertaantui huomattavasti korkeampana kuolleisuuteena. Kaikesta huolimatta covid19 ei ole mikään biologinen ase, jota ei pitäisi suurennella, vaikka sen leviämistä tulisikin rajoittaa.

7. 21,4% Viranomaisilla on paljon laittomasti kerättyä tietoa jokaisesta kansalaisesta.

Mitä tässä tarkoitetaan ”laittomalla”? Toki viranomaisilla on tietoa kansalaisista, tämä on selvä asia. Mutta missä vaiheessa tietojen keruu muuttuu ongelmalliseksi, tai jopa laittomaksi tai ”salaliitoksi”? Pelkästään poliisi tallentaa tietoja rikosrekisterin lisäksi lukuisiin muihin tietokantoihin ja niiden käyttöön on liittynyt myös laittomuuksia. Väite on siis osittain totta, mutta ei välttämättä salaliitto.

8. 20,3% Eri maiden hallitukset kehittävät ja rahoittavat sosiaalisen median toimijoita kuten Facebookia ja Twitteriä, jotta voisivat vakoilla niiden käyttäjiä.

On selvää, että ihmisiä valvotaan sosiaalisessa mediassa. Niin kuin pitääkin, esimerkiksi jos joku jakaa kouluampumisvideoita tai rekrytoi porukkaa Isisin taistelijoiksi, tulee viranomaisten puuttua siihen. Sitä miten syvälle juuri hallitusten lonkerot ulottuvat someen, ei tiedä kukaan, mutta luulen ettei heidän tarvitse vaivautua, koska yksityiset toimijat tekevät sen heidän puolestaan. Miksi miljardien arvoisten firmojen pitäisi ottaa rahaa ”hallituksilta” (valtio)?

9. 19,3% Suomalaisessa mediassa valtaa pitää punavihreä toimittajablokki, joka syöttää kansalaisille omaa agendaansa ja estää muunlaisten näkemysten julkitulon.

Itse olen jossain määrin ”punavihreä” ja tunnistan kyllä, että toimittajatuttuni jakavat tietyn maailmankatsomuksen, jota kuvaa kenties ”liberaali” paremmin kuin ”punainen”, mutta kuitenkin. Tämä johtuu todennäköisesti siitä, että tietyille aloille hakeutuvat tietynlaiset ihmiset. Esimerkiksi kukaan ei pidä outona sitä, että liiketaloustieteen koulutusohjelmasta valmistuneet kannattavat keskimääräistä enemmän Kokoomusta, mutta samalla tavalla humanistisella alalle hakeutuvat kannattavat ”pehmeitä arvoja”, jotka todennäköisesti realisoituvat Vihreän puolueen äänestämisenä.

Puhumattakaan siitä, kuinka Tampereen tiedotusopin laitos on avoimesti ollut punainen lähes aina. Ja kun olet 7 vuotta viettänyt aikaa tietyntyyppisessä ympäristössä ja kaikki tututkin ovat samasta kuplasta, tarkoittaa se tiettyä maailmankatsomusta, joka heijastuu toimittajantyöhön, pyrki minkälaiseen objektiivisuuteen tahansa.

Asiaa on luonnollisesti tutkittu, ja vaikka tämä (Mäkilä, Ville. 2020: Kenen joukoissa seisot? : kyselytutkimus journalismin opiskelijoiden arvoista. Turun AMK) ei olekaan varmasti kattavin ja luotettavin, on se varmasti suuntaa antava (tehkää oma tutkimuksenne jne).

Eli tämäkin on osittain totta, mutta missään tuskin kokoonnuttu perustamaan ”punavihreää toimittajablokkia”, joka olisi päättänyt kollektiivisesti alkaa ajaa tiettyä ”agendaa”.

10. 17,8% Autonvalmistajat ja öljy-yhtiöt toimivat yhdessä estääkseen ympäristöystävällisten moottoreiden kehitystä.

Sama juttu: sitä kutsutaan kapitalismiksi. Tällä hetkellä molempia osapuolia status quo hyödyttää, joten miksi muuttaa sitä. Kuitenkin siinä vaiheessa, kun joku keksii paremman ratkaisun, joka on kaupallisesti hyödynnettävissä, menee se perinteisen polttomoottorin ohi, ja onhan noita sähkö- ja hybridimalleja viime vuosina tullut jo markkinoille.

12. 17,2% Koronataudin (COVID-19) aiheuttava virus päästettiin tahallisesti liikkeelle kiinalaisesta laboratoriosta.

Sama kuin yllä, eli mitä helvettiä?

14. 17,1% USA:n armeija tutkii avaruusolentoja salaisessa tukikohdassa nimeltä Area 51.

18. 15,9% Eri maiden hallitukset salaavat todisteita avaruusolentojen vierailuista Maassa.

22. 14,3% UFO putosi maahan New Mexicon Roswellissa vuonna 1947, ja USA:n armeija on siitä lähtien peitellyt tapahtunutta.

Ah, nostalgiset X-files fibat vievät 90-luvulle, jolloin salaliittoteoriat tarkoittivat ufoihin uskomista ja olivat onneksi aika viattomia verrattuna näihin Convoy-juttuhin. Olisi muuten mielenkiintoista tietää, minkälainen kulttuurihistoria on em. sarjan intron ”Goverment denies knowledge” -sloganilla (ehkä kartoitan sitä myöhemmin). Mutta miksi väitteellä 18. on vähemmän kannattajia kuin väitteellä 14.? Eikö siinä ole joku epäloogisuus?

21. 14,5% Tutkijaryhmät pyrkivät herättämään aiheetonta paniikkia tulevaisuuteen liittyvistä riskeistä omaa etua tavoitellakseen.

25. 12,1% Uutismedia on liioitellut koronapandemian olemassaoloa.

Varmasti osittain totta, mutta kyseessä on pikemminkin systeemin vika kuin salaliitto. Akateemisessa maailmassa apurahoista joudutaan tappelemaan verissä ja jollekin perustutkimukselle ei välttämättä löydy rahaa, vaan joutuu ehkä liioitellenkin perustelemaan miksi oma tutkimus on tärkeää ja silloin korostetaan uhkia terveydelle, luonnolle, maailmanrauhalle tai demokratialle. Ja koska tiedejournalismin on korvannut klikkijournalismi, tiedelöydöksistä uutisoidaan samalla formaatilla kuin ex-missin silikonirinnoista.

Mielestäni esimerkiksi ilmaston lämpenemisestä tulisi lakata uutisoimasta maailmanloppuna. Siitä seuraava lajikato, aavikoituminen ja merenpinnan nousu kuitenkin johtavat sen luokan ongelmiin, että niitä pitäisi ratkoa nyt, eikä sitten kun on myöhäistä. Huvittavaa sinänsä, että jos saman kokoluokan ongelmat olisivat sotilaallisia, niille kyllä löytyisi oma budjettinsa.

Samoin covid-pandemian kohdalla ihmisille syntyi kuva taudin aiheuttamasta varmasta kuolemasta, vaikka se olikin korkeimmillaan ”vain” 5% luokkaa. Onko 5% sitten paljon vai vähän? Yhdistyneenä korkeaan tarttuvuuteen olisi se voinut johtaa 150 000 ihmisen kuolemaan, jos esimerkiksi sairastuneita olisi ollut esim. 3 miljoonaa (~54% väestöstä). Jos olet tutkija, jonka pitää antaa suositus miten estetään 150 000 ihmisen kuolema, saatat suositella kasvomaskeja, etätöitä ja baarien sulkemisia silläkin uhalle, että se aiheuttaa ”paniikkia”.

24. 12,1% Väitteet ihmisen aiheuttamasta ilmaston lämpenemisestä ovat tekaistuja tai vääristeltyjä ideologisista ja taloudellisista syistä.

Pikemminkin näyttäisi siltä, että todisteita ilmaston lämpenemisestä ei oteta tosissaan taloudellisista syistä, koska pelätään kulutusjuhlien loppumista.

29. 9,9% Jokin taho levittää koronavirusta tarkoituksellisesti.

Tällä ei varmaan tarkoiteta niitä, jotka kieltäytyvät kasvomaskeista, turvaväleistä ja karanteeneista.

30. 9,7% Aasialaiset valtiot ovat salaliitossa tuhotakseen länsimaisen talouden.

Sama kuin yllä, kapitalismissa kannattaa joskus vetää samaan suuntaan ilman mitään pimeissä kellareissa tehtyjä verellä kirjoitettuja sopimuksia.

36. 6,4% Hyökkäys Yhdysvaltain kongressiin 6.1.2021 oli äärivasemmistolaisen Antifan ja Black Lives Matter -liikkeen organisoima.

Tästä olen kirjoittanut aikaisemmin. Maailma on jakautunut kahteen leiriin ja kaikki toivovat vastutajien tekevän terrori-iskuja tai mellakoivan, ja kun sitä ei tapahdu, turvaudutaan salaliittoteorioihin.

47. 2,8% Koronarokotetut ihmiset levittävät ympärilleen koronaviruksen piikkiproteiineja.

Ehkä ihmiset pelkäisivät vähemmän, jos näitä kutsuttaisiin jollain muulla nimellä kuin pelottavat PIIKKIproteiinit. Netissä joku kertoi varmana tietona, että hänen tuttavansa (aina tapahtunut jollekin ”tuttavalle”), joka on ammatiltaan hieroja, oli saanut rokotetulta asiakkaalta nenäverenvuodon. Onhan se tietysti uskottavaa, että jos joku rokotettu levittää ympäriinsä tällaisia teräviä piikkejä, voi niistä tulla nenäverenvuoto, jos vetää henkeensä. Samalla tavalla rokotteet ovat ”myrkkyPIIKKEJÄ”. Jostain syystä suun kautta otettava imervektiini ei pelota yhtä paljon.

49. 2,5% Mitään koronapandemiaa ei oikeasti ole.

Tämä on yllättävän alhainen prosenttimäärä. Neljä kertaa useampi kuvittelee, että ”virusta levitetään tahallisesti” ja seitsemän kertaa useampi, että ”virus päästettiin tahallisesti liikkeelle laboratoriosta”. Olen jotenkin kuvitellut, että rokotteen vastustajien pääargumentti oli, että ”mitään pandemiaa ei ole”. Samoin kiinnostaisi ristiinvertailu sen välilllä, uskovatko ihmiset samaan aikaan, että virus kehitettiin laboratoriossa ja että mitään pandemiaa ei ole.

50. 2,5% Muun muassa NASA, tiedemiehet ja maailmaa hallitseva pieni eliitti väittävät Maan olevan pallo, vaikka todellisuudessa se on litteä.

En ole koskaan edes netissä törmännyt litteän maan kannattajaan ja olen melko varma, että kyseessä on nettimeemi ja trollaus. Vastanneista 2,5% kuitenkin väittää toisin.

46. 3,4% On olemassa juutalaisten salajuoni maailman hallitsemiseksi.

56. 1,4% Juutalaisten joukkotuhoa ei tapahtunut, tai sitä on suuresti liioiteltu.

Vanha kunnon klassikko juutalaisten salaliitosta holokaustin kieltämisellä höystettynä. Onneksi prosentit ovat kuitenkin alhaiset Suomessa, olisi mielenkiintoista saada tietää mitkä olisivat tulokset esimerkiksi natseja jahtaavalla Venäjällä. Veikkaisin kymmenien prosenttien paukkuvan. Samoin olisi mielenkiintoista jälleen tehdä ristiinvertailuja: ovatko samat ihmiset sitä mieltä, että Venäjä taistelee Naton aseistamia natseja vastaan ja myös sitä mieltä, että Nato ja Zelenskyi ovat osa juutalaisten salaliittoa?

58. 1,3% Osa maailman johtajista on ihmisen hahmon ottaneita liskonkaltaisia avaruusolentoja (liskoihmisiä)

60. 1,1% Ihmisen muotoiset avaruusolennot eli liskoihmiset (reptiliaanit) ovat muinaisina aikoina muuttaneet ihmisen DNA:ta.

Litteän maan ohella reptiliaanit ovat kenties sekopäisin teoria, mutta näemmä näitäkin on, ellei sitten kyseessä ole piloillaan tehty vastaus. Tässä ollaan kuitenkin aika lähellä virhemarginaaleja, mutta vastaajia on kuitenkin ollut 13-15 kappaletta.

61. 0,9% 5G-verkot levittävät koronavirusta.

62. 0,7% Koronarokotteilla istutetaan ihmisiin mikrosiru heidän tahtomattaan

Tätäkin vähäisempää on uskominen aivan sekopäisimpiin corona-teorioihin. Silti, jos tulokset ovat (olisivat?) yleistettävissä koko väestöön, tarkoittaa se sitä, että kymmenet tuhannet suomalaiset, Pisa-palkitun koulun käyneet ihmiset uskovat tällaisiin väitteisiin.

Johtopäätöksiä

Jonkin asian kutsuminen salaliittoteoriaksi ei tarkoita, etteikö se olisi totta. Onhan salaliittoja toki ollut olemassa maailman sivu. Toisaalta, jokin väite itsessään voi olla todellisuutta vastaava, mutta sen takaa ei löydy salaliittoa. Osa väitteistä on ihan oikeasti faktaa (toimittajien puoluekannat) ja osa tulkintaa (tutkijat liioittelevat, ”mitä on liioittelu”?), mutta salaliitoksi se muuttuu mielestäni vasta sitten, kun oletetaan sen takana olevan jokin naruista vetelevä taho, joka tietoisesti pitää salaisia kokouksia ihmisiä harhaan johtaakseen. Tai sitten minä olen poikkeuksellisen paljon salaliittoihin uskova ihminen, koska olisin voinut useaan kohtaan vastata, että ”uskon ainakin vähän”.

Kuten eilisessä kirjoituksessa kirjoitin, myös salaliittoteoriat itsessään ovat salaliittoteoria, jos alkaa liikaa uskomaan, että jokin ulkopuolinen taho (kuten Venäjän hallitus) syöttää niitä kansalle. Mutta sekään ei tarkoita, etteikö se voisi olla totta…

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *