Mystinen konetietoisuus

Hesari kertoo tekoälyllä varustetuista roboteista, jotka oppivat havainnoimaan ympäristöään (Paukku, Timo: Robotit oppivat kävelemään tunnissa ja kuvasivat itseään – tutkijan mukaan robotti otti askeleen kohti itsetietoisuutta). Juttu itsessään on ihan validi, mutta silmään tökkäsi lause: ””Uskon, että robotti on itsetietoinen inhimillisessä mielessä noin 20–30 vuoden kuluttua” Jutussa, eikä lähteessä, johon se viittaa, määritellä mitä ”inhimillisellä itsetietoisuudella” tarkoitetaan, mutta eipä sen anneta häiritä.

Teknologiaintoilijat tekoälystä puhuessaan mielellään vertaavat sitä ihmiseen ja monissa vakavasti otettavissakin jutuissa (Terminatorin ja Matrixin kaltaisten elokuvien lisäksi) oletaan jonkin luonnonlain mukaan koneiden kehittävän itsestään tietoisuuden (ja nimenomaan ”inhimillisen” tietoisuuden), kunhan vain tehot kasvavat tarpeeksi suuriksi, koska evoluutio ja singulariteetti ja jotain. Kysymys siitä, mitä inhimillinen tietoisuus oikeastaan on, voidaan sivuuttaa turhana filosofisena spekulaationa. ”Pehmeät” ihmistieteet, kuten filosofia, psykologia ja sen sellaiset ovat huuhaata ja esittävät harmillisen vaikeita kysymyksiä. Jostain se tietoisuus sinne vain syntyy ja kohta tekoäly keskustelee luontevasti ja läpäisee Turingin testin ja yksinäiset nörtitkin saavat itselleen robottityttöystävän ja nohevat kolumnistit pohtivat, voisiko roboteilla olla ihmisoikeuksia, menemättä kuitenkaan liian syvälle pohdinnoissaan, koska lopulta filosofia on niiiin tylsää…

Niitä (meitä), jotka epäilevät tekoälyn kykyä inhimillisyteen, syytetään ihmismielen tai jopa sielun mystifioinnista, jos sattuu väittämään, että ihmisen psyyke on tosiasiassa monimutkaisempi asia kuin mitä teknologiaintoilijat vaivautuvat tunnustamaan. Tosiasiassa sellaiset käsitykset, että koneisiin syntyisi itsestään ”inhimillinen tietoisuus” siten että…. noh, se nyt vain syntyy sinne, jos laskentatehoa on tarpeksi, ovat itseasiassa lähes uskonnollista mystiikkaa. Jos taas pyytää selittämään, mikä itse asiassa on ”inhimillinen tietoisuus” ja kuinka sellainen ohjelmoidaan koneeseen — muutenkin kuin olemaan törmäämättä esteisiin tai vastailemaan kysymyksiin nettibottina — vastaukset loppuvat lyhyeen. Usko siihen, että tekoäly itse kehittäisi itselleen ”inhimillisen tietoisuuden”, on juurikin sitä: uskoa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *