Uusliberalismi ja utopia (Korkman Hesarissa)

Sixten Korkman puolustaa kolumnissaan Uusliberalismi ei ollut tie onnelaan suomalaista hyvinvointivaltiota. Jostain syystä Korkmanilla on yhtä aikaa maine melko oikeistolaisena — kenties kaikilla taloustieteen professoreilla jossain määrin on oikeistolainen maine, toisaalta hän oli vuosina 2005–2012 Elinkeinoelämän valtuuskunnan puheenjohtajana, ja se lienee talouspoliittisesti oikeistolaisimpia järjestöjä Suomessa — mutta myös jonkin verran taloustietelijäksi vasemmistolaisena. Siksi ehkä kirjoituksen otsikon tarkoitus on hieman herätellä, että eivät kaikki talousvaikuttajat kannata uusliberalismia. Silti samoja ajatuksia on hän kirjoittanut mm. kirjassaan Talous ja Utopia (Docendo, 2012).

Jutun kärki on siinä, että tilastojen mukaan korkea veroaste ei hidasta talouskasvua. Tilastojen mukaan esimerkiksi pohjoismaat menestyvät yhtä hyvin kuin angloamerikkalaiset maat, vaikka edelliset verottavat 10 prosenttikköä kovemmin, ja esimerkiksi tuotanto henkeä kohti on pohjoismaissa jonkin verran korkeampi.

Toisaalta, mistä kaikesta ns. hyvinvointivaltio koostuu korkean verotuksen lisäksi? Korkman kannattaa myös ns. paikallista sopimista yleissitovuuden sijaan ja halpatyövoiman maahantuontia sekä sen vaatimaa ”työelämän joustoa”. Itse olen aina ihmetellyt sitä yhtälöä, että Suomessa on toisaalta työvoimapula, mutta ihmisten saamiseksi töihin palkkoja pitää alentaa. Vähäisillä taloustiedon rippeilläni olen kuvitellut, että kysynnän ja tarjonnan lain mukaan työvoimapula nostaisi palkkoja, mutta ehkä en tässä bloggauksessa lähde jaarittelemaan siitä sen enempää.

Toinen hyvinvointivaltion kannalta keskeinen muutos on meneillään oleva sote, joka käytännössä tarkoittaa terveyspalveluiden yksityistämistä. Jonkinlaiseen uusliberalismiin ollaan siis menossa, villi veikkaus on, että koulutusta aletaan yksityistää sen jälkeen. Ja tässähän on sellainen vinha tvisti, että yksityiset tuottavat palvelut, jotka rahoitetaan verovaroista (esim. palveluseteleillä) ja omistajat maksavat vain minimaalista pääomaveroa voitoistaan, jos eivät sitten kierrä veroja kokonaan.

Vaikka hyvinvointivaltiolla on laaja tuki, kuten kolumnissa todetaan, niin monille hyvinvointivaltio voi tarkoittaa toteutukseltaan monia eri asioita.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *