Lika on asioita väärässä paikassa

Hiekka pihapolulla ei ole likaa, mutta kengänpohjissa sisään kannettuna on. Ruoka ei ole likaa, mutta jos paidanrinnus on kastikkeessa, sanotaan paidasta että se on likainen. Maa-aines varsinkin ruuassa on likaa, vaikka tunnetusti juurekset kasvavatkin mullassa. Ruoka muuttuu ulosteeksi, joka on määritelmän mukaisesti kenties likaisinta likaa, mutta lanta on peltojen ravintoa.

M.A. Castrén kertoo Siperian tutkimusmatkoiltaan tarinan, jossa kesken ruokailun matkueen eräs vetokoirista nappaa pöydältä ruuaksi tarkoitetun lihankimpaleen. Samojediopas juoksee koiran kiinni, repii lihanpalan tämän hampaista ja palauttaa sen lautaselle. Ruokailu jatkuu. Useimmat moderniin siisteyskäsitykseen tottuneet lukijat pitäisivät eläimen suuhun joutunutta ruuanpalaa likaisena. Vaikka syödäänhän niitä eläimiäkin.

Koiraa tosin harva söisi. Silloin painavat muut syyt kuin koiran ”likaisuus”. Sikaa sen sijaan pidetään monissa kulttuureissa likaisena. Asiat ovat oikeissa paikoissaan, kun sika on lautasella, ei lautasen äärellä. Sianliha tosin tulee terveyssyistä kypsentää, kananlihan salmonellariskistä puhumattakaan. Naudanlihaa sen sijaan syödään raakana.

Entisajoista minulle tulee elävänä mieleen ihmisten likaisuus: peseydyttiin kerran kesässä, elettiin saman katon alla yhdessä monenlaisten eläimien kanssa, mukaan lukien koirien ja sikojen. Käytössä olivat ulkohuussit. Millaista oli erotiikka ihmisten kesken, jotka eivät eläessään harrastaneet alapesua tai karvojen ajelua?

Moderni yhteiskunta ei välttämättä tuonut helpotusta, ainakaan kaikille yhteiskuntaluokille. George Orwell kirjoittaa raporttikirjassaan Tie Wiganin aallonmurtajalle kaivostyöläisten oloista. Kaikista kurjuuksista selvimmin mieleeni on jäänyt kuvaus ahtaista työläiskortteleista, joissa perheet asuvat yhdessä huoneessa ilman kylpyhuonetta. Tehtyään pitkän työpäivän hiilikaivoksessa raskasta työtä, kaivosmies tulee kotiinsa, jossa hänen vaimonsa on peseytymistä varten lämmittänyt vadillisen vettä. Tässä työmies voi pestä kasvonsa ja huljutella ylävartaloaan.

Silti likaisinta likaa on näkymätön lika. Lotraamme käsidesillä, vaikka mitään ei käsissä näkyisikään.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *